Primavera, estiu, etcètera | Marta Rojals

Títol: Primavera, estiu, etcètera
Publicació: 2011, Editorial La Magrana
Temàtica: Romàntica
Pàgines: 368
Autora: Marta Rojals
Puntuació: 7,5/10

Sinopsis: Com cada any per Tots Sants, l´Èlia de cal Pedró torna al poble per fer la visita de rigor al cementiri i passar uns dies amb son pare i sa tieta. Amb 34 anys fets, la parella l’ acaba de deixar i la crisi fa estralls en el despatx d´arquitectura on treballa a Barcelona. Ara es disposa a aprofitar el pont per posar ordre, si més no, als pensaments.

Fa temps reflexionava al blog sobre les novel·les romàntiques. Em preguntava si n’hi hauria cap que barregés amor amb altres conflictes socials i que acabés bé, amb un final, com si diguessim «feliç». Doncs, l’he trobada, sota el títol de Primavera, estiu, etcètera. Realment, a la literatura, està tot inventat.

La protagonista d’aquesta història és l’Èlia, té 34 anys i una vida bastant estable: parella, feina, pis. O això sembla, perquè el Blai la deixa, i la feina comença a anar malament i el pis se li ha fet gran i a sobre és caríssim. I la gran ciutat, Barcelona, que en un principi feia olor d’ oportunitat, comença a fer pudor de decepció. L’Èlia marxa al poble per Tots els Sants, com cada any, però aquest té un altre objectiu, aclarir-se. Aquest viatge, juntament amb un altre que farà pel Nadal, li canvïen la vida. Tornar al poble l’ajuda a reconectar amb una Èlia que feia temps havia oblidat. Una dona que estima el seu ofici, la terra i la gent.

La narració està escrita en primera persona, és la propia Èlia qui ens fa un resum de les seves experiències al poble des que era petita fins al moment. De manera que acabem coineixent-la molt bé, i no només a ella, sino a tots els veïns i veïnes que, d’una manera o una altra, han forjat la seva personalitat.  El personatge és complex i les seves accions estan més impulsades pels sentiments que per la raó. És humana, l’Èlia, i la Clara, que tot i semblar freda com una pedra, és molt sensible. I en Bernat, que intenta ser fidel als seus somnis, però sempre es troba davant d’alguna cruïlla que li trastoca els plans. Fins i tots els personatges secundaris, com la Joana, germana de l’Èlia, o la tieta Fina, són realistes i coherents.

Pel que fa a les trames, n’hi ha de molt variades: la vida a la ciutat vers la vida al poble; l’amistat; la juventut i la maduresa; els somnis i la feina convencional, etc. Però el tema principal és, sens dubte, l’amor. L’amor de parella que s’aguanta per convenciment social, l’amor que es consumeix dia rere dia, i aquell amor que tot i que no haver-se manifestat mai lliurement, té ganes de florir. Els temes es desenvolupen amb molta naturalitat, amb un xic de crítica social i sense péls a la llengua. No us espereu un amor de pel·lícula, el sexe desenfrenat, la infidelitat adornada de romanticisme a l’estil Walt Disney. Aquí l’amor té forma de passió tranquil·la, de tema pendent, de reflexió, però també compenetració i amistat.

Pel que fa a la forma d’escriure de l’autora, he de destacar el seu mestratge per canviar de varietat dialectal: català central quan està narrant, lleidetà (crec haver reconegut) en els diàlegs. És meravellós com les converses s’adapten al context comunicatiu, canviant el grau de formalitat i la cura que hi ha per marcar els canvis fonètics de la parla.

Si li he de posar un però és al final. El tancament de l’història és esperançador, i ja va bé per relaxar la tensió argumental que es crea en els últims capítols. Però també el trobo forçat. Falten fils per tancar. S’intueix el futur de l’Èlia, però el de la resta de personatges queda massa en l’aire. I a mí m’agraden les novel·les amb punt i final. És una mania meva, què hi farem.

Anuncio publicitario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s