La Mia es fa gran | Monica Peitx, Cristina Losantos

Títol: La Mia es fa gran
Publicació: 2016, Editorial Juventud
Temàtica: Coneixement / No ficció
Pàgines: 48
Autora: Monica Peitx
Il·lustradora: Cristina Losantos
Puntuació: 10/10

Sinopsis: La Mia, una nena de nou anys, s’adona que el seu cos està patint canvis. Per aquest motiu, va a la pediatra amb la seva mare perquè li expliqui. D’aquesta manera descobrirà que s’està fent gran i tot allò que implica física i emocionalment.

Quan ens adonem que el nostre cos està patint canvis, ens espantem. Quan ens creixen els pits, quan ens ve la regla, quan ens surt la primera cana o fins i tot, quan ens cauen. Ens sobta comprovar que el temps passa, i encara més, assumir tot allò que implica.

En aquest llibre de la Monica Peitx s’explica a les nenes d’entre 8-10 anys la gran aventura de fer-se gran: d’entrar a la pubertat. Ho fa a partir de la visió de la Mia, una nena de nou anys, que s’adona quan s’està dutxant que el seu pit té un tacte diferent. En aquest moment, la seva mare decideix acompanyar-la a la pediatra perquè li expliqui aquest i altres canvis que patirà el seu cos.

És interessant perquè la lectora es pot sentir identificada molt fàcilment, donat que és la propia Mia qui explica com se sent i quins canvis nota en el cos. Però també, perquè les explicacions tècniques sobre la pubertat: la menstruació, sostenidors, hormones, etc, les fa la pediatra. Aquest contrapunt entre nena i professional crec que és molt adequat perquè la nena comprengui que és normal que es senti perduda i que és bo, davant de les inquietuts, preguntar a un adult o a un professional; més que no pas extreure les seves pròpies conclusions o ignorar els canvis que pateix el seu cos com a dona.

El vocabulari és aclaridor i fàcil d’entendre per la qual cosa, tot i que és recomanable llegir-ho acompanyat d’un adult que resolgui alguns possibles dubtes o inquietuds,  la nena pot llegir-ho sola sense cap tipus de problema.

A més de l’aspecte més pràctic del llibre, considero que és una bona manera de transmetre seguretat i autoestima. Tot i que no sigui un llibre per gestionar emocions, conèixer el nostre cos, aceptar-lo i cuidar-lo és un bon camí per sentir-nos a gust amb nosaltres mateixos.

Abans de donar per finalitzada la ressenya he de dir que hi ha una versió del llibre per a nens, En Bru es fa gran . Segueix la dinàmica del llibre de la Mia, pero en aquest cas es parla dels canvis que es produeixen en el cos masculí. Tant l’un com l’altre estan en versió catalana com castellana.


Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s