Títol: Les noies de filferro
Publicació: 2016, Editorial Jollibre, Grup Santillana
Temàtica: Realisme
Pàgines: 251
Autor: Jordi Sierra i Fabra
Puntuació: 7
Sinopsi: Jon Boix és un jove periodista que investiga sobre la vida de diverses models que van viure al límit. El seu nou reportatge tracta d’aclarir la misteriosa desaparició d’una de les més famoses top-models de la història, ocorreguda fa 10 anys.
Reconec que llegir una novel·la del gran Jordi Sierra i Fabra és anar a cop segur. Però tinc una justificació, o una excusa, segons es miri, el títol em va cridar des de l’estanteria de la biblioteca i jo el vaig obeïr. Les noies de filferro, el món de les top models per dins. Suposo que és el tema, tan vigent, amb el feminisme obrint pas cap a una nova mirada lliure d’estereotips, allò que em va convèncer: l’havia de llegir, i l’havia de compartir amb vosaltres.
Les noies de filferro és una novel·la explicada en primera persona per un periodista, en Jon, a qui li han encomanat la missió de fer un reportatge sobre tres top models que van desaparèixer fa deu anys (cadascuna pels seus motius). L’ història, tot i que així explicada sembla políciaca, no ho és. És una obra realista, que a través d’una veu, relativament, neutral, explica la veritat sobre el món de la moda: les seves llums i les seves foscors.
La narració és perfecta, eficaç. No es para en detalls insignificants, sense caure en la generalitat més absoluta. I el que és més important per a mi, no recau en la pornografia sentimental. És podien haver explicat amb més profunditat alguns temes com: l’anorexia, la drogadicció, la manipulació psicológica. En canvi, l’autor comprén que per fer una radiografia i advertir sobre els aspectes negatius del somni de ser model, no cal. Prén el papel de periodista, amb el Jon, viatja a diversos països per entrevistar a personatges relacionats amb les protagonistes i, evidentment, amb el món de la moda. D’aquesta manera, podem veure les diferents perspectives d’una mateixa realitat. Tot i tenir un punt periodístic, l’autor no oblida que es tracta d’una novel·la de ficció, i manté la tensió argumental fins al final: què va passar realment amb les models del filferro? On és la Vània?
A més dels personatges ficticis, apareixen d’altres que no ho són. Sierra i Fabra esmenta models conegudes com la Evelyn Nesbit, la Cindy Crawford o la Marilyn Monroe, entre d’altres. Aquestes dades, juntament amb explicacions reals sobre la concepció de la bellesa dels anys 60-70-80 i 90, ens ajuden a contextualitzar els fets, a apropar-los a la nostra vida. No es tracta d’una historia aïllada, la Cyrille, la Vània i la Jess Hurt, són noms inventats, però les seves històries són certes i han estat representades, i encara ho estan, per moltes dones.
Recomano la lectura, no només perquè literariament sigui bona, que també. Sino perquè considero que fa reflexionar i ens fa valorar el preu de la bellesa que s’exigeix en els cercles de moda. En l’actualitat, aquest model està canviant, però encara hi ha traçes, a les xarxes socials, a les pel·lícules, a les passarel·les, de dones irreals, que s’han d’operar, aprimar, fer esport, dietes impossibles, per aconseguir un cos malaltís. I cal advertir, així com fer entendre a totes les noies que vulguin formar-ne part, que el preu que s’ha de cobrar, de vegades, és massa car.
Una respuesta a “Les noies de filferro | Jordi Sierra i Fabra”