Atrapada al mirall | Gemma Lienas

Autora: Gemma Lienas
Comunitat autònoma: Barcelona
Títol: Atrapada al mirall
Gènere: Terror psicològic
Any de publicació: 2007
Editorial: Empúries Narrativa
Primera publicació?: No
Llengua de redacció: català
Llengua de lectura: català
Nota:
10/10

La Gemma Lienas és coneguda per ser una escriptora molt compromesa amb el moviment feminista. Jo mateixa, la ubicava gràcies a sèrie de la Carlota: El diari lila de la Carlota, El diari blau de la Carlota, Ets galàctica, Carlota, etc. En el meu cervell, era una autora de literatura juvenil que utilitzava la literatura com a eina de sensibilització, perquè el jovent reflexionés sobre les conductes masclistes que hi ha diàriament. Per això, quan vaig llegir a la contraportada d’ Atrapada al mirall que era una obra de terror psicològic em vaig sorprendre tant.

Ni jo, ni la sinopsi estàvem equivocades: la Gemma Lienas és una autora feminista que empra la literatura com a eina reivindicativa, també en aquesta novel·la, però això no vol dir que no sigui capaç d’escriure una obra on el gènere també estigui present. Atrapada al mirall tracta sobre el maltractament psicològic des d’una perspectiva molt ficcionada, fent servir algunes tècniques d’estil pròpies de les novel·les de thriller o de terror.

Com Himmler, un home capaç d’emocionar-se fins les llàgrimes amb un ram de flors bonic però no tenia cap problema de signar la mort de milers de persones als forns crematoris d’Auschwitz. Himmler, un paio que feia conrear plantes medicionals al seu jardí perquè era partidari de les teràpies naturals, i que, no obstant això, permetia els brutals experiments «pseudomèdics» de Mengele.

Atrapada al mirall, gemma lienas (2007: 218)

Atrapada al mirall comença amb la mort de la Laura, una arquitecta d’èxit, casada i mare d’un fill. La seva vida és, en aparença, perfecta. I, la seva mort, prou comú: un accident de tràfic. Però la Gina, una de les millors amigues de la Laura, està decidida en trobar un culpable. La Gina s’acaba convertint en una detectiu que va entrevistant a les persones properes a la Laura: el seu marit, la seva mare, el seu soci, el seu psiquiatre, etc. Finalment, com a lectors, ens trobem davant d’una espècie de puzle format per diferents peces que conformen una vida complexa, plena de mentides, manipulacions i tristesa.

La història de la Laura és terrorífica i, malauradament, massa comú. La Gemma Lienas ha escrit un discurs en contra del maltractament psicològic, tot explicant alguns comportaments típics dels maltractadors, sense deixar de banda la tensió argumental i els trets bàsics de la narrativa.

Qui és la Gemma Lienas?

Gemma Lienas (1951, Barcelona), és escriptora i activista feminista. Es va llicenciar en Filosofia i Lletres a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat com a professora de llengua i literatura i en varies editorials, entre les quals destaquen Santillana i Grupo SM.

Els seus llibres tenen perspectiva de gènere i profunditzen en temes com la sexualitat, la familia, les relacions de parella, etc.

Anuncio publicitario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s