L’herència del vell pirata | Llorenç Capdevila

Títol: L’herència del vell pirata
Idioma: Català
Autor: Llorenç Capdevila
Editorial: Cruïlla
Publicació: Setembre 2015
Format de publicació: Rústica
Temps estimat de lectura: 3h
Gènere: Novel·la. Aventura, històrica, juvenil
Puntuació: 7,5/10
Sinopsi: Després de la mort del seu avi, Met haurà de resoldre el darrer enigma que li proposarà, i que el portarà a descobrir el passat del seu poble.
El millor: La reivindicació de la memòria històrica
El pitjor: El context maniqueu en el que es mou el llibre
Premi: Gran Angular 2015


Avui, una d’aventures! Tots junts descobrirem quina és L’herència del vell pirata, a partir dels enigmes i endevinalles que ens proposa Llorenç Capdevila. En aquesta novel·la curta, juvenil, ens sumarem al Met i els seus amics, per a que, tots junts poguem resoldre un misteri que s’allarga per més de 60 anys.

I després d’aquesta introducció tan animosa passem a parlar del llibre. La història: al Met se li ha mort l’avi, o padrí, que vivia a Vilanova del Tossal. Va a l’enterrament i allà es troba amb els seus amics del poble, i rememora com el seu padrí li proposava enigmes consistents en el desxiframent d’endevinalles, mapes, i lectura de llibres. Una vegada mort, no li costa trobar el fil que el portarà a, primer, descobrir els anys d’adolescència del seu avi i, segon, la resposta a un conflicte que es remunta fins la foscor dels anys de posguerra.

La novel·la és juvenil, lleugera, plena d’emoció, aventura i una mica d’amor. La trama, que barreja amor per la literatura, adolescència i memòria històrica, està lograda: avançem com a lectors segons la història avança, sobre Met, el protagonista, i el que en un principi podria semblar una història més d’aventures al poble, acaba portant-nos al present una part del passat que, a la seua manera, ens servirà per a veure la maduració de Met. Aquesta maduració, si més no, és compromesa: com a tot en aquesta vida, tots hem de prendre partit per una opció. L’autor té la seua, ens porta a un context sociohistòric molt marcat, de vençedors i vençuts, maniqueu però coherent amb una de les èpoques històriques de la narració. Aquesta història és la del Bé contra el Mal, i els seus enigmes, al terminar la lectura, conviden a generar més preguntes que no pas les que respon a la trama.

És d’agrair trobar una novel·la com L’herència del vell pirata, que conjuga aventura amb memòria històrica, respecte per la literatura i per les persones grans; especialment quan hi trobem tants llibres que consideren el lector jove com un beneit incapaç de pensar per ell mateix. Bona història per a parlar de la responsabilitat, l’amor i els ideals. Recomanable.

Anuncio publicitario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s